Koniczyna czerwona

Koniczyna czerwona

Trifolium pratense


DZIAŁANIE: PRZECIWZMARSZCZKOWE, FITOESTROGENNE, ROZJAŚNIAJĄCE


Koniczyna łąkowa (czerwona) – gatunek rośliny z rodziny bobowatych występujący pospolicie w Polsce, w Europie, w Azji oraz w Afryce północnej. Wyciągi z koniczyny zawierają: ponad 30 izoflawonów, glikozydy, kwasy fenolowe, fitosterole, saponiny, garbniki.

Izoflawony koniczyny stymulują biosyntezę kolagenu w fibroblastach oraz działają estrogennie zmniejszając wrażliwość skóry na androgeny. W kosmetyce ceniona również ze względu na działanie nawilżające, rozjaśniające oraz ujędrniające skórę.

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka