Masłosz Parka (masło shea)

Masłosz Parka (masło shea)

Butyrospermum parkii


  • DZIAŁANIE: OCHRONNE, ODŻYWCZE, REGENERUJĄCE, ŁAGODZĄCE

Produktem pozyskiwanym z nasion masłosza parka jest masło shea. Ta tłusta substancja jest jednym z najpopularniejszych środków kosmetycznych i ma bardzo szerokie zastosowanie dzięki swojemu unikalnemu składowi. Alatoina łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, wygładza blizny, nawilża skórę i reguluje jej funkcjonowanie. Witaminy z grupy E, działają ochronnie na naskórek i włókna kolagenowe, nadają skórze elastyczności, łagodzą podrażnienia oraz stany zapalne, hamują procesy degeneracyjne i zwalczają obrzęki. W maśle shea znajdziemy również witaminę A odpowiedzialną za zmiękczenie i wygładzenie skóry, poprawę jej kolorytu i regulację rogowacenia, a także kwasy tłuszczowe, w tym kwas arachidowy, który nawilża i wygładza skórę, reguluje kurczliwość naczyń krwionośnych, zwalcza stany zapalne i alergiczne. Nieoceniona wartość masła shea zawarta jest także w fitosterolach: kamasterolu i alfa-spinosterolu, które działają przeciwzapalnie, stigmasterolu będącym prekursorem witaminy D3 (zwiększa napięcie naskórka i przyśpiesza gojenie się ran), oraz beta-sitosterolu, który przeciwdziała wypadaniu włosów. W maśle shea zawarty jest również kwas cynamonowy – antybakteryjna substancja chroniąca skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka