Len zwyczajny

Len zwyczajny

Linum usitatissimum L.

  • DZIAŁANIE: PRZECIWZAPALNE, REGENERUJĄCE, OCZYSZCZAJĄCE, OCHRONNE, UJĘDRNIAJĄCE, NAWILŻAJĄCE

Korzystne działanie i szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych ma pozyskiwany z nasion lnu olej bogaty w glikozydy ułatwiające przenikanie substancji aktywnych w głąb naskórka,  oraz kwasy takie jak kwas oleinowy, linolowy i strearynowy. Substancje te w bardzo skuteczny sposób przeciwdziałają nadmiernemu rogowaceniu naskórka, regenerują, odżywiają, nawilżają i ujędrniają skórę, a także działają przeciwzapalnie, odbudowując m.in. ochronną warstwę lipidową naskórka. Zawarte w oleju lnianym kwasy omega-3 chronią przed promieniowaniem UV, a witamina E działa antyoksydacyjnie, spowalnia procesy starzenia i odbudowuje naskórek. Olej lniany świetnie nadaje się do leczenia schorzeń skórnych takich jak egzema, łuszczyca czy trądzik, łagodzi też oparzenia posłoneczne, poprawia stan włosów odżywiając je i tworząc na powierzchni warstwę ochronną.

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka