Rumianek pospolity

Rumianek pospolity

Matricaria chamomilla L.


  • DZIAŁANIE: ŁAGODZĄCE, PRZECIWZAPALNE, ANTYALERGICZNE

Rumianek jest bardzo znanym w Polsce surowcem zielarskim. Substancje czynne zawarte w olejku eterycznym pozyskiwane są z kwiatostanu zwanego koszyczkiem. Substancja aktywna charakterystyczna dla rumianku to między innymi chamazulen, który jest przeciwutleniaczem i hamuje syntezę histaminy odpowiedzialnej za procesy zapalne. Azuleny unieczynniają toksyny wytwarzane przez bakterie oraz znacznie zmniejszają ból, świąd i pieczenie. Głównym, a zarazem najbardziej czynnym związkiem w wyciągu z koszyczka rumianku jest α-bisabolol (lewomenol), który działa antybakteryjnie, łagodząco na  stany zapalne, podrażnienia czy zaczerwienienia skóry. Ekstrakt z rumianku zawiera liczne sole mineralne, flawonoidy przeciwzapalne (apigenina, kwercetyna, luteolina) oraz przeciwbakteryjne (patrulitryna). Obecny w olejku spiroeter, oprócz hamowania syntezy histaminy hamuje również wydzielanie bradykininy, która wywołuje stany zapalne. Cholina ma działanie przeciwzapalne i lipotropowe (wzmagające trawienie tłuszczów i uwalniające wolne kwasy tłuszczowe do krwi). Taka mieszanka związków powoduje, iż olejek rumiankowy znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, antyalergicznych, zmniejszających rumień, łagodzących (nawet oparzenia słoneczne i termiczne). Rumianek posiada szerokie zastosowanie w przypadku skóry wrażliwej, alergicznej, trądzikowej. Często stosuje się ten surowiec w  kosmetykach dla niemowląt, a także w preparatach łagodzących po opalaniu. Rumianek wykazuje dużą skuteczność działania w przypadku łuszczycy oraz owrzodzeń skóry.

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka