Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna

Urtica dioica L.


  • DZIAŁANIE: ODBUDOWUJĄCE, REGENERACYJNE, OCZYSZCZAJĄCE

Pokrzywa zwyczajna to roślina ceniona już od wieków, a nawet tysiącleci. Dostarcza surowca o charakterystycznym zapachu. Liście pokrzywy są źródłem chlorofilu, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce. Pokrzywa używana jest  w preparatach do włosów przetłuszczających się, wypadających i skłonnych do łupieżu, ponieważ dodaje im elastyczności i blasku. Obecne w liściach β-karoten, ksantofile i witamina C odpowiedzialne są za ochronę komórki przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Liście zawierają także garbniki oraz liczne sole mineralne (takie jak potas, wapń, żelazo, fosfor), których zawartość sięga aż 20%, a ponadto witaminę K zapewniającą odpowiednią krzepliwość krwi i gospodarkę wapniową. Kwas mrówkowy zawarty we włoskach parzących pokrzywy posiada korzystne działanie na obolałe stawy dotknięte reumatyzmem, ponieważ poprawia krążenie, a przez to przyspiesza usuwanie toksyn. Liście tej rośliny kryją w sobie także kwas pantotenowy, stanowiący element witaminy B5  i odgrywający znaczącą rolę w organizmie. Kwas pantotenowy uczestniczy w procesie gojenia ran, pomaga w regeneracji tkanek, zapewnia prawidłową pigmentację oraz znacząco poprawia stan włosów.  Bierze także  udział w metabolizowaniu białek, cukrów, tłuszczów i hormonów. Obecny w pokrzywie aktywny biologicznie kwas krzemowy wiążący wodę w tkankach, jest niezbędny do prawidłowego odbudowywania skóry, włosów i paznokci. Uelastycznia skórę, zmniejsza widoczne zmarszczki, łagodzi zmiany łuszczycowe i trądzikowe, a także skutecznie łagodzi łojotokowe zapalenie skóry. 

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka