Słonecznik zwyczajny (olej)

Słonecznik zwyczajny (olej)

Sunflower oil


  • DZIAŁANIE: ANTYOKSYDACYJNE, ODŻYWCZE, PRZECIWZAPALNE, NATŁUSZCZAJĄCE

Olej z pestek słonecznika zawiera 90% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z czego znaczną większość (bo ponad 70%) stanowi kwas linolowy (omega-6). Olej zawiera również kwasy omega-3 takie jak kwas alfa-linolenowy. Około 10% stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, naturalne tokoferole, woski, zmiękczająca skórę lecytyna i ochronne karoteny. Olej słonecznikowy ma działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, wzmacnia barierę naskórkową, wygładza i zmiękcza skórę, a także normalizuje ją i nie zatyka ujścia gruczołów łojowych, dlatego często stosowany jest w kosmetykach przeznaczonych do skóry tłustej i zanieczyszczonej. Jego właściwości odżywcze sprawiają,  że olej słonecznikowy znajduje zastosowanie w produktach przeciwsłonecznych.

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka