Kokos właściwy (olej)

Kokos właściwy (olej)

Cocos nucifera L.


  • DZIAŁANIE: NAWILŻAJĄCE, NATŁUSZCZAJĄCE, PRZYSPIESZAJĄCE REGENERACJĘ I GOJENIE, ŁAGODZĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE

Z miąższu orzechów kokosa właściwego pozyskuje się olej kokosowy o wielkim bogactwie licznych kwasów tłuszczowych. Jednym z podstawowych składników oleju kokosowego jest wspomagający układ odpornościowy kwas laurynowy, który zwalcza drobnoustroje, bakterie i wirusy. Podobne działanie ma również zawarty w oleju kwas kaprylowy, który ponadto łagodzi stany zapalne, egzemę, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza świąd po ukąszeniu owadów. Olej kokosowy zawiera również kwas linolowy, czyli niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy typu omega-6, którego organizm człowieka nie potrafi syntetyzować, a który jest niezbędny do życia. Olej kokosowy jest bardzo wskazany u osób intensywnie uprawiających sport, gdyż skutecznie zwalcza nawet wyjątkowo trudne do wyleczenia grzybiczne zapalenia stóp. Jest bogatym źródłem antyoksydantów, składników mineralnych i witamin B2, B6, C, E i kwasu foliowego. Dostarcza takich pierwiastków jak potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo czy cynk. Ten wyjątkowy zestaw cennych składników sprawia, że olej kokosowy bardzo dobrze odżywia naszą skórę i  włosy od cebulek po końcówki, dlatego jest używany w produktach do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych. W kosmetyce stosuje się go w postaci olejku do ciała i masażu, w przypadku skóry bardzo suchej, pękającej, uszkodzonej przez słońce. Jest także polecany osobom z  atopowym zapaleniem skóry (AZS).  

Twój Koszyk 0
razem: 0,00 zł 0 produktów Przejdź do koszyka